Paragrafen

Grondbeleid

Grondbeleid is een middel om ruimtelijke doelstellingen op het gebied van de volkshuisvesting, lokale economie, natuur en groen, infrastructuur en maatschappelijke voorzieningen te realiseren. Doel van dit beleid is dat grond in voldoende mate en op tijd beschikbaar is. Bijvoorbeeld voor woningbouw, wegen of wateropvang. Het grondbeleid is vastgelegd in de Nota Grondbeleid. Deze nota wordt periodiek geactualiseerd. Wijzigingen in o.a. wetsartikelen of in het Besluit begroting en verantwoording (BBV) worden daarin meegenomen. In juni 2020 is de nota grondbeleid door de gemeenteraad vastgesteld.

Tot op heden werd in de gemeente Sint-Michielsgestel een faciliterende grondpolitiek gevoerd. Waarbij steeds gefaciliteerd is vanuit de verschillende aandachtsgebieden zoals bijvoorbeeld volkshuisvesting en duurzaamheid. Om zoveel mogelijk gemeentelijke beleidsdoelen en ambities te realiseren, hebben we in de nieuwe vastgestelde nota grondbeleid (2020 - 2024) gekozen voor situationeel grondbeleid, een tussenvorm van actief en faciliterend grondbeleid. Deze vorm van grondbeleid maakt het mogelijk om de regie naar ons toe halen daar waar de markt dit niet oppakt.

Situationeel grondbeleid houdt in dat de gemeente per ruimtelijke ontwikkeling bepaalt welke vorm van grondbeleid het meest geschikt is: actief grondbeleid, faciliterend of een mengvorm.

Situationeel grondbeleid biedt de mogelijkheid om maatwerk per locatie en per ontwikkeling te creëren.

Bij de keuze voor situationeel grondbeleid is het van cruciaal belang om per geval te kijken in welke mate een ruimtelijke ontwikkeling bijdraagt aan de gemeentelijke beleidsdoelstellingen en ambities.

Daarnaast zijn de grondpositie, de marktomstandigheden, de maatschappelijke en financiële aspecten, het risicoprofiel en de mate waarin de gemeente al dan niet regie wil voeren, belangrijke factoren die meewegen bij deze keuze.

Na een zorgvuldige weging van de verschillende factoren kan een keuze worden gemaakt welke vorm van grondbeleid het beste bijdraagt aan de realisatie van de ruimtelijke ontwikkeling.


In 2022 is 50% van de looptijd van de nota grondbeleid verstreken. In 2022 zal een evaluatie plaatsvinden met een mogelijke herijking van de nota grondbeleid. De positieve ontwikkelingen in de economie worden meegenomen in de actualisering van de nota grondbeleid. Bij de actualisering zal tevens gekeken worden naar de mogelijkheden om vanuit de vigerende nota een koerswijziging in te zetten richting een actiever grondbeleid. Een belangrijk sleutelwoord in deze is de regie vanuit de gemeente.

Bij de actualisering van de nota grondbeleid zal het brede gebied rondom grondexploitaties en ook faciliterende plannen in ogenschouw worden genomen. Een onderdeel hiervan is tevens het opstellen van een nota kostenverhaal waarin het vigerende beleid ten aanzien van het groen- en cultuurfonds een onderdeel van gaat uitmaken.

Met een hernieuwde nota grondbeleid en een nota kostenverhaal wordt invulling gegeven aan het houden van de belangrijke regie in de planontwikkeling en een optimalisatie van het kostenverhaal in de meest ruime zin van het woord.

Deze pagina is gebouwd op 10/26/2022 16:38:49 met de export van 10/26/2022 14:44:17