Leefomgeving

Dit is het doel

Ook in 2023 is Sint-Michielsgestel een fijne gemeente om te wonen. Om dit te realiseren kijken we niet alleen naar de beschikbaarheid van woningen, maar ook naar een woonomgeving die schoon, goed onderhouden en (verkeers-)veilig is. Winkels voor onze dagelijkse boodschappen en aandacht voor de dorpscentra helpen om dorpen leefbaar te houden. Daarbij hoort ook een passend accommodatiebeleid. Leefbaarheid houdt niet op bij onze dorpen. Ook ons buitengebied krijgt in de komende bestuursperiode aandacht. Duurzaamheid, gezondheid, ruimtelijke ontwikkeling, natuur en milieu spelen daarin een rol. Zodat ons buitengebied een nog betere plek wordt om samen te werken, te wonen en te recreëren.

Regionale samenwerking
Om een fijn woongemeente te blijven hebben we de regio hard nodig. Actueel daarbij is het in voorbereiding zijnde Verstedelijkingsakkoord van de regio 's-Hertogenbosch. Dit akkoord geeft richting aan waar en in welke vorm er gebouwd gaat worden. Wij willen een bijdrage leveren aan de integrale regionale opgave, zodat we met onze eigen bouwopgave niet alleen bijdragen aan de kwaliteiten van onze dorpen, maar ook van meerwaarde zijn op het gebied van woningbouw, bereikbaarheid, natuur en landschap en voorzieningen voor de regio.

Voldoende betaalbare woningen
Er is een grote behoefte aan sociale woningbouw en koopwoningen zowel van onze eigen inwoners als van buiten. Voldoende betaalbare woningen voor alle doelgroepen leveren een grote bijdrage aan de aantrekkingskracht en daarmee de leefbaarheid van onze dorpen. Dit betekent zowel koopwoningen als huurwoningen, zowel goedkoop als duurder. De ruimte op de woningmarkt is echter beperkt, dus dit vraagt creativiteit, bijvoorbeeld door stimuleren van nieuwe woonvormen, maar ook door het voortzetten van de starterslening.

Ruimtelijk beleid voor het buitengebied
Nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen vragen om een aanpassing van het ruimtelijk beleid voor het buitengebied. Te denken valt bijvoorbeeld aan beleid voor Vrijkomende Agrarische bedrijfsbebouwing en de energietransitie. De integrale herziening van het bestemmingsplan buitengebied vindt plaats in 2024, waardoor we ons nu enerzijds kunnen richten op de afhandeling en begeleiding van alle ingediende particuliere initiatieven en anderzijds deze integrale herziening optimaal aan kunnen sluiten bij het omgevingsplan in het kader van de Omgevingswet. We trekken in dit verband samen op met de gemeente Boxtel.

Verkeer en vervoer, openbare ruimte en voorzieningen
Net als veel inwoners vinden wij verkeersveiligheid en bereikbaarheid heel belangrijk. Het steeds toenemend verkeer betekent dat er moet worden geïnvesteerd in verkeersmaatregelen in en tussen de dorpen, zowel voor de korte als de lange termijn. Door het bieden van een goed verzorgde openbare ruimte en voorzieningen dragen wij bij aan goed leven, werken en recreëren in de gemeente.

Deze pagina is gebouwd op 10/26/2022 16:38:49 met de export van 10/26/2022 14:44:17