Paragrafen

Kapitaalgoederen

Riolering

Beleidskader
Het beleid en beheer van de riolering is verankerd in het vastgestelde verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (vGRP6) voor de periode 2020-2024. Naast inbedding van klimatologische opgaven, duurzaamheidsprincipes en ontwikkelingen dient dit plan organisatorisch en financieel als basis voor de raming van de jaarlijkse kosten voor uitbreiding, instandhouding van rioolstelsel en daarnaast als basis voor de bepaling van de hoogte van de rioolheffing. Het vGRP geeft tevens invulling aan de wettelijke zorgplichten voor afvalwater, hemelwater en grondwater.

Doelen en Financiën
Het totaal van de lasten riolering (inclusief kapitaallasten, doorbelasting vanuit MijnGemeenteDichtbij en btw) bedraagt afgerond € 1.984.600 . Hier staat tegenover dat de opbrengst van de rioolbelasting in principe een gelijk bedrag is (100% kostendekkend). Ten behoeve van een eventueel saldo (positief of negatief) is een voorziening Rioolbeheer in het leven geroepen, zodat dit onderdeel budgetneutraal in de begroting is opgenomen.

Prestatie 2023
Binnen het rioolbeheer dragen we zorg voor functionele instandhouding van het rioolsysteem en alle voorzieningen die daar onderdeel van uitmaken; we monitoren en meten de hydraulische werking van het systeem tijdens zware neerslag. De knelpunten die daaruit ontstaan geven ons een beeld van de noodzakelijk optimalisatie.  Binnen de gemeente beheren we onder andere 160 km vrijvervalriolering, 19 hoofdgemalen, 106 km drukriolering en 675 pompunits drukriool.

Binnen de uitvoeringsstrategie van het vGRP zijn in 2020 de meerjarige, grootschalige vervangingen van het vrijvervalriool op wijkniveau in de kern Middelrode gestart. Binnen de uitvoering van de jaarschijven richten we onszelf op maximaal afkoppelen. In 2024 is de kern Middelrode gereed en maken we de overstap naar de wijk Theereheide in Sint- Michielsgestel. De volgorde van jaarschijven is afgestemd op de huidige kwaliteit van het riool cq jaar van aanleg (leeftijd).

Doelmatig waterbeheer De Meierij
In overeenstemming met het landelijk Bestuursakkoord Water werken we sinds 2013 binnen regio De Meierij samen aan doelmatig waterbeheer. Aan deze samenwerking nemen deel: gemeenten Boxtel, Best, ‘s-Hertogenbosch, Heusden, Oirschot, Vught en de waterschappen De Dommel en Aa en Maas. Doelstellingen zijn de drie K’s: kostenbesparing, kwaliteitsborging en verminderen kwetsbaarheid. Jaarlijks worden activiteiten vastgesteld, waaronder bijvoorbeeld de gezamenlijke aanbesteding van rioolreiniging en rioolinspecties. De samenwerkingsovereenkomst loopt tot 2027.

Deze pagina is gebouwd op 10/26/2022 16:38:49 met de export van 10/26/2022 14:44:17