Sociaal domein

Producten en diensten

Vaste werkzaamheden

  • We voeren de Leerplichtwet 1969 en de RMC-wet uit.
  • We voeren de Verordening bekostiging leerlingenvervoer en de beleidsregels leerlingenvervoer uit.
  • We voeren het beleid Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) uit.
  • In 2023 geven we uitvoering aan de Lokale Educatieve Agenda (LEA). Dit gaat over afspraken tussen de gemeenten, kinderopvangorganisaties en het onderwijs en vloeit voort uit de gemeentelijke verplichtingen in de Wet op het Primair Onderwijs.
  • We voeren de Wet passend onderwijs uit. In 2023 werken we aan de vijf vastgestelde ambities in de ontwikkelagenda 'Inclusiever onderwijs binnen een inclusieve samenleving 2021-2025' voor het passend onderwijs binnen het samenwerkingsverband de Meierij.
  • We geven uitvoering aan de Wet Kinderopvang. 2023 is een overgangsjaar waarin we samen met de GGD toewerken naar de invoering van flexibele inspectieactiviteiten in de toezicht op de kinderopvang per 2024.
  • We bestrijden laaggeletterdheid. Dit doen we door inwoners vanuit het Taalhuis te helpen om hun taal-, reken- en/of digitale vaardigheden te versterken. We zetten hierbij cursussen in, maar ook laagdrempelige activiteiten (met vrijwilligers).
  • We geven uitvoering aan de wettelijke zorgplicht voor de huisvesting van scholen. In 2023 stellen we een geactualiseerd IHP vast. De bijbehorende financiële middelen moeten hiervoor in de komende begrotingsjaren worden vrij gespeeld. In dit plan wordt het totale onderwijshuisvestingsareaal beschouwd op capaciteit -en kwaliteitsbehoefte. Vooruitlopend op het nog vast te stellen IHP moeten in ieder geval voor 2023 een aantal aanvragen wel worden geëffectueerd. Dit betreffen de nieuwbouw van De Bolster, de uitbreiding bij het kindcentrum De Immenkorf voor basisschool De Fonkel, Het Elde college en het  capaciteitsvraagstuk bij kindcentrum Wij-land.

Bestuursakkoord

  • We versterken de verbinding tussen en met welzijn, verenigingen en het onderwijs voor de vroegsignalering van problematieken bij onze jongeren. Dit doen we langs twee lijnen: 1) binnen het gemeentelijke NPO waarin we tijdelijk (2022 / 31-7-2025) de bestaande zorgstructuren rondom de voorscholen, het primair- en voorgezet onderwijs versterken gericht op het terugdringen van de ontstane achterstanden door corona. Inhoudelijk is het NPO gekoppeld aan jeugdzorg en het integrale jeugdbeleidsplan. 2) middels de inzet en werkzaamheden de buurtsportcoaches beschreven in het onderdeel sport van de begroting.
  • We actualiseren in 2023 het Integraal Huisvestings Plan voor onderwijshuisvesting en maken een realistische strategie om de opgaven uit te kunnen voeren.

Nieuw beleid en ambities

We stellen nieuwe beleidsdocumenten op voor onderwijshuisvesting.

Deze pagina is gebouwd op 10/26/2022 16:38:49 met de export van 10/26/2022 14:44:17