Sociaal domein

Producten en diensten

Vaste werkzaamheden

  • We volgen landelijke ontwikkelingen op het gebied van de Jeugdwet zoals de financiering van extra middelen en de reikwijdte van de Jeugdwet. Als gemeente zullen we meedenken en meewerken aan de noodzakelijke hervormingen van de zorg voor jeugd die de staatssecretaris heeft beschreven in een Kamerbrief, op de onderdelen die binnen onze invloedssfeer liggen.  
  • Het Regionale Beleidsteam Jeugdhulp geeft uitvoering aan activiteiten en beleidsprojecten op het gebied van specialistische jeugdhulp (iedere gemeente levert naar rato capaciteit). Zo werken we gezamenlijk aan de aanpak van wachtlijstproblematiek bij jeugdzorgaanbieders, de doorbraakaanpak bij de Jeugdbescherming en jeugdproblematiek bij complexe scheidingen. Ook wordt er een meerjarenplan aanpak Huiselijk Geweld Kindermishandeling voor de regio Brabant Noordoost ontwikkeld.
  • In 2022 hebben we een monitoringsmodel ontwikkeld om te kunnen (bij)sturen op basis van lokale (financiële) cijfers. Reden hiervoor was de invoering van de PxQ financiering van de inkoop van de jeugdhulp. Dit monitoringsmodel gaan we in 2023 verder verfijnen. We gaan dan ook meer de koppeling leggen met beleid.
  • We geven uitvoering aan het jongerenwerk. Naast de reguliere activiteiten richten we ons in 2023 op: de doorontwikkeling van de maatschappelijke oriëntatie op scholen, het bevorderen van een gezonde leefstijl onder primair- en voortgezet onderwijsleerlingen en 18+, middels jongerenwerk op maat bieden we aanvullende ondersteuning aan het toegenomen aantal zorgleerlingen in nauwe afstemming met scholen en partners zoals GGD, Farent en de jeugdconsulenten.

Bestuursakkoord

  • In het nieuwe bestuursakkoord staat de ambitie dat ieder kind in de gemeente Sint-Michielsgestel zijn of haar talenten moet kunnen ontwikkelen. Eén van de afspraken voor de jeugd is de volgende:
    • Samen met huisartsen en de gemeentelijke toegang verbeteren we de weg naar professionele ondersteuning. De juiste zorg op de juiste plek en met innovatie en pilots andere manieren van ondersteuning ontwikkelen.
  • Om dit te bewerkstelligen zijn in 2022 in een aantal huisartsenpraktijken uren ingezet van een jeugdconsulent van de gemeente. In 2023 gaan we dit verder uitrollen en gaan we effecten van deze inzet meten.
  • Daarnaast loopt de pilot Jeugdhulp Dichtbij. Deze pilot loopt af in maart 2023 en moet eerst nog geëvalueerd worden voordat we weten of er een vervolg komt en of daar vanaf 2023 extra middelen voor nodig zijn.

Nieuw beleid en ambities

  • In 2022 wordt een nota integraal jeugdbeleid 2022-2025 opgesteld met als onderlegger het concept positieve gezondheid. Maatschappelijke organisaties zijn hierbij betrokken. Het integrale jeugdbeleid voldoet aan de behoefte aan meer integraliteit en verbinding tussen de verschillende dossiers in het jeugdveld. De nota komt eind 2022 in het college en daarna weten we of een uitvoeringsplan noodzakelijk is met extra middelen. In 2023 rollen we dit verder uit.  
  • Regionaal staat het onderwerp complexe scheidingen op de agenda. Lokaal willen we in 2023 een pilot vechtscheidingen uitvoeren. We verkennen daarbij of we vanuit preventie/vroegsignalering aan de slag kunnen met de vele kinderen/jongeren die thuis in een (v)echtscheidingssituatie van hun ouders zitten.
Deze pagina is gebouwd op 10/26/2022 16:38:49 met de export van 10/26/2022 14:44:17