Duurzaamheid

Producten en diensten

Vaste werkzaamheden

  • Uitvoeren (wettelijke) taken duurzaamheid en klimaatadaptatie;
  • RES NOB 2.0 vaststellen en uitvoeren;
  • Opstellen en uitvoeren uitvoeringsagenda warmtetransitie;
  • Opstellen en uitvoeren klimaatadaptieve strategie met uitvoeringsagenda.

Bestuursakkoord

  1. Klimaatneutraal in 2040

We maken minder gebruik van fossiele brandstoffen om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Hierbij zijn we niet blind voor de uitdagingen die nog op ons pad komen en is de beschikbaarheid van voldoende middelen van het Rijk een randvoorwaarde. Daarmee lopen we voor op het landelijke beleid om in 2050 energieneutraal te zijn. Dit vraagt een versnelling die we realiseren door een zo efficiënt mogelijke inzet van de beschikbare middelen met voldoende ambtelijke capaciteit als randvoorwaarde. Die ambities worden vastgelegd in een integraal plan voor de toekomst (2040) van onze gemeente in de vorm van een omgevingsvisie.

  1. Opwek hernieuwbare energie

Om in 2040 klimaatneutraal te zijn en hiervoor voldoende opwek te realiseren, zijn we afhankelijk van de capaciteit van netbeheerders en van de inzet van inwoners en bedrijven om energie op te wekken en te besparen en om vraag en aanbod van elektriciteit af te stemmen. We stimuleren de opwek van meer duurzame energie met zonnepanelen waar mogelijk, met de instrumenten die de Omgevingswet ons biedt. We streven naar 50% lokaal eigendom bij de grootschalige opwek van energie en stellen hiervoor beleid vast in de Visie zonne- en windenergie.

  1. RES opgave

We halen de opgave uit de Regionale Energie Strategie (RES) in 2030. Hiervoor leveren we ambtelijke capaciteit en stemmen we regionaal de realisatie van de opgave af in de RES NOB 2.0 in het tweede kwartaal van 2023. Hiervoor stemmen we de beschikbare netwerkcapaciteit af met de buurgemeenten. We monitoren de doelstelling aan de hand van de RES NOB monitoring en landelijke kengetallen en maken deze openbaar.

  1. Warmtetransitie naar aardgasvrij

We voeren de in 2022 vastgestelde uitvoeringsagenda warmtetransitie uit samen met onze inwoners en (maatschappelijke) ondernemers.

  1. Communicatie en participatie

We nemen een actieve rol op ons om het thema duurzaamheid samen met onze inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) instellingen op te pakken. Hierover communiceren we regelmatig in de nieuwsbrief duurzaamheid en met het participatie panel.

  1. Klimaatadaptatie

We leggen de ambitie om klimaatadaptief te worden vast in een strategie en uitvoeringsagenda en voeren deze uit.

  1. Circulair bouwen

We geven vorm aan de landelijke doelstelling om in 2050 circulair te zijn, door in 2030 50% van de einddoelstelling te realiseren en door afspraken met ontwikkelaars en woningcorporaties te maken.

  1. Duurzaam vervoer in en tussen onze dorpen

Op projectbasis worden hiervoor maatregelen getroffen.

  1. Duurzamere landbouw

Onder regie van de provincie wordt de transitie van de landbouw uitgevoerd (zie 1.6.2.2).

  1. Verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Vanuit onze voorbeeldfunctie verduurzamen we gemeentelijk vastgoed.  Hiervoor wordt een beleid opgesteld waarin binnen de meerjaren onderhoudsplannen middelen worden gereserveerd voor de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed of waarin vastgoedbeheerders worden gestimuleerd en gefaciliteerd om dit vastgoed te verduurzamen. Een ambtelijke werkgroep draagt zorg voor de uitvoering.

  1. Natuur

Om de leefomgeving en de biodiversiteit te versterken en om de CO 2 -uitstoot te compenseren zetten we in op de uitbreiding van natuur. Hiervoor versterken we ecologische verbindingszones en geven meer invulling aan het Natuur Netwerk Brabant we werken hiervoor samen met landschapsbeheerders en de Natuurgroep Gestel. Ook hebben we ene samenwerkingsverband met de Stichting Landschapsbeheer Aa dal voor een voedselbos en natuurcompensatie N279 in Berlicum, die we gaan uitbreiden.

  1. Afval

Voor de vermindering van restafval zetten we in op meerdere sporen:
a.    We evalueren of vaker ophalen van gft afval leidt tot minder restafval.
b.    We intensiveren de communicatie met inwoners en ondernemers over circulariteit, het beperken van afval én over de opbrengsten van beter afval scheiden.

 

Deze pagina is gebouwd op 10/26/2022 16:38:49 met de export van 10/26/2022 14:44:17